Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Maxbizz is a values-driven consulting agency dedicated.

Gallery

Contact

+1-800-456-478-23

411 University St, Seattle

maxbizz@mail.com

Goed voor het klimaat en voor je portemonnee

Alles over de lucht-water warmtepomp

Warmtepompen zijn er in diverse vormen en voor verschillende doeleinden. Welke past bij jouw wensen voor verwarming? Of wil je er je huis ook mee koelen? En hoe zit het met je tapwater in de keuken en voor de douche? En wil je al volledig gasloos of nog niet helemaal van het gas af gaan?

Aanschaf en plaatsen van warmtepompen

Het is belangrijk om je goed in te lezen, voordat je overgaat tot de aanschaf van een warmtepomp. En uiteraard biedt KlimaPlan ook een goed advies die bij jouw situatie past. De installatie van een warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht als bron duurt meestal slechts een dag. Een warmtepomp plaatsen, waarvoor in de grond geboord moet worden, is een complexere klus en kan enkele dagen in beslag nemen. Installatie is sowieso geen doe-het-zelf klus.

Afgestemd en ingesteld

De keuze voor een geschikt alternatief voor de CV-ketel heeft ook gevolgen voor je totale verwarmingssysteem. Heb je vloerverwarming of alleen radiatoren in huis? Alles dient goed op elkaar te worden afgestemd en ingesteld. Dat heeft namelijk effect op het rendement. Zeker als je ook zonnepanelen hebt of gebruik maakt van een zonneboiler. Dan moet alles perfect op elkaar aansluiten en goed samenwerken.

Lucht-water warmtepompen

Bij warmtepompen is er altijd sprake van een zogenaamd binnendeel. Dat ziet er vaak uit als een kastje zoals bij een CV-ketel, en is er in staande of hangende vorm. Een lucht-water warmtepomp heeft ook een buitendeel. Dat ziet eruit als een airco-unit die je ook regelmatig in het buitenland (warme landen) terug ziet. De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en voert die lucht via een watercircuit naar binnen. Die warmte kan je gebruiken voor tapwater voor keuken en badkamer of voor de centrale verwarming. Dit systeem kan bovendien toegepast worden in combinatie met vloerverwarming.

Verkoeling in de zomer

Het Daikin Altherma-systeem maakt gebruik van de lucht-water warmtepomp technologie en is een volledig uitgerust systeem om je woning te verwarmen en sanitair warm water te produceren. Het is een flexibel en kostenbesparend alternatief voor CV-ketels op gas en biedt eveneens verkoeling in de zomer.

Waarom kiezen voor een lucht-water warmtepomp?

De lucht-water warmtepomp wordt veelal gekozen om bestaande huizen bij een grote renovatie van een milieubewust energiesysteem te voorzien. Bij renovatie is het immers vaak niet mogelijk om een geothermische (grond)warmtepomp te installeren. Een warmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht is dan een goede oplossing, omdat er voor dit systeem geen ingrijpende aanpassingen dienen te gebeuren, zoals bijvoorbeeld een grondboring. Het is ook een stuk voordeliger in aanschaf.

Rendement

Minder voordelig aan een lucht-water warmtepomp is dat het rendement op zeer koude dagen (dagen waarbij de temperatuur lager is dan 5°C) gevoelig lager zal liggen in vergelijking met andere warmtepompsystemen, zoals de water-water warmtepomp of de grond-water warmtepomp. Dat zegt niets over de capaciteit overigens. Je kunt je huis gewoon ook bij zeer lage temperaturen verwarmen, alleen kost het de warmtepomp dan relatief meer energie om hetzelfde comfort te bereiken.

Let op: voor een lucht-water warmtepomp is er een (ISDE) investeringssubsidie te verkrijgen.

Offerte aanvragen? Of meer informatie aanvragen?

Wilt u een offerte aanvragen? Of wilt u meer weten over onze oplossingen of dienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of maak een afspraak met één van onze adviseurs.

[contact-form-7 id="1508"]

Offerte aanvragen? Of meer informatie aanvragen?

Wilt u een offerte aanvragen? Of wilt u meer weten over onze oplossingen of dienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of maak een afspraak met één van onze adviseurs.