Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Maxbizz is a values-driven consulting agency dedicated.

Gallery

Contact

+1-800-456-478-23

411 University St, Seattle

maxbizz@mail.com

Goed voor het klimaat en voor je portemonnee

Waarom een warmtepomp?

Het Nieuwe Verwarmen met een warmtepomp.

Een warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm tapwater. De warmtepompinstallatie vervangt de CV-ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen maakt de installatie gebruik van herbruikbare energie. Duurzaam dus! En warmtepompen kunnen ook koelen. Ideaal in de zomer!

Het elektriciteitsverbruik neemt toe. En het gasverbruik neemt flink af, of daalt zelfs tot nul.

Om een warmtepomp te laten werken is wel stroom nodig. Bij het gebruik ervan neemt het elektriciteitsverbruik daarom toe. Het gasverbruik neemt flink af, of daalt zelfs tot nul. Daardoor daalt ook de CO₂-uitstoot door verwarming van de woning. En de kosten? Daarover zijn veel misverstanden. De investering is erg afhankelijk van je woonsitatie en je wensen ten aanzien van comfort. Er zijn oplossingen vanaf ongeveer 3.900 euro en subsidie- en financieringsmogelijkheden. Lees snel verder om meer te weten te komen en check ook zeker even of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp.

Denk aan een omgekeerde koelkast.

Hoe werkt een warmtepomp?

Waar een koelkast de warmte onttrekt aan producten in de binnenkant en afgeeft aan de buitenkant van de koelkast, werkt het bij een warmtepomp net andersom. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepompsysteem bestaat grof gezegd 3 delen: een bron, warmtepomp en afgiftesysteem. De bron kan de bodem of buitenlucht zijn, waaraan warmte wordt onttrokken. Vervolgens verhoogt de warmtepomp de temperatuur naar een comfortabel niveau (meestal tot 65 graden Celsius). Het afgiftesysteem is de wijze waarop de warmte wordt afgegeven in huis; vloerverwarming, radiatoren etc.

Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt dus zeker flink toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer u de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot en de energierekening uiteraard nog lager.

5 soorten warmtepompen, dus voor iedereen een oplossing

Afhankelijk van de warmtebron, kan in de praktijk een warmtepomp er op verschillende manieren uitzien. Er is bijna altijd een binnendeel. Deze oogt vaak niet veel anders dan een HR-ketel en kan bij bepaalde types net als de HR-ketel aan de wand gehangen worden of op de grond worden geplaatst. De vijf meest voorkomende soorten warmtepompen zijn:

Lucht/lucht warmtepomp

Airconditioningsystemen zijn eigenlijk lucht/lucht warmtepompen, die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron (buitenlucht) om uw woning op efficiënte wijze te koelen én te verwarmen.

Lucht/water warmtepomp

Door hernieuwbare energie uit de lucht te halen, zorgt de Daikin Altherma lucht/water warmtepomp op een duurzame manier voor het verwarmen, koelen en de warm-tapwatervoorziening in uw woning.

Bodem/water warmtepomp

De bodem/water warmtepomp haalt energie uit de bodem. Deze laagwaardige warmte wordt door de warmtepomp omgezet in hogere temperatuur warmte en hiermee wordt het huis en tapwater verwarmd.

Water/water warmtepomp

De water/water warmtepomp haalt energie uit grondwater. De energie wordt gebruikt om het huis en tapwater te verwarmen. Een groot deel van de installatie bevindt zich dus onder de grond.

Hybride warmtepomp

De Daikin Intergas Hybride warmtepomp combineert hernieuwbare en traditionele energiebronnen op zeer efficiënte wijze voor het verwarmen, koelen en de warmtapwatervoorziening in uw woning. Het is een combi van CV- en warmtepomp-technologie in 1 systeem.

Onder de streep goedkoper

Wat kost het?

Warmtepompen zijn duurder in aanschaf dan de gas HR-ketels (die kosten circa 1.500 euro). Maar als de installatie goed is ontworpen, en het huis goed is geisoleerd, is het energieverbruik aanzienlijk lager. Daarnaast kunnen warmtepompen ook zorgen voor het koel houden van de woning. Op dit moment komen warmtepompen nog in aanmerking voor een flinke (ISDE) subsidie van de overheid. Mede daarom is een warmtepomp onder de streep veelal goedkoper, en neemt ook je huis in waarde toe.

 

De prijzen van een warmtepomp

De prijs van een warmtepompinstallatie is niet eenvoudig te berekenen, omdat deze afhangt van de specifieke situatie in je woning en je wensen wat betreft comfort (welke ruimtes moeten altijd warm zijn en hoeveel warm tapwater is er nodig om bijvoorbeeld te douchen). In de tabel hieronder worden richtprijzen weergegeven van de belangrijkste warmtepompsystemen voor Nederlandse woningen. Hou hiernaast nog wel rekening met de kosten van installatie en/of aanpassingen die nodig zijn om de warmtepomp zo rendabel mogelijk te laten werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie-maatregelen. Maar nogmaals, elk huis is anders en elke bewoner of eigenaar is anders en heeft andere wensen.

Type warmtepomp

Warmtepomp met bodembron
Warmtepomp met luchtbron
Hybride warmtepomp

Prijs (incl. BTW)

vanaf € 12.000 – € 30.000
€ 4.000 – € 9.500
€ 3.000 – € 7.000

Subsidie

€ 2.500,- of meer
€ 1.100 – € 2.500
€ 1.100,- € 2.000 

Sinds 2016 heeft de overheid een investeringssubsidie beschikbaar gesteld voor duurzame energie, de ISDE subsidie. Jaarlijks is er ongeveer 100 miljoen euro beschikbaar. Met de ISDE subsidie krijg je in bepaalde gevallen tot bijna 50% van de overheid terug op de aanschafkosten van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie dien je zelf aan te vragen en krijg je nadat de warmtepomp is geinstalleerd. Daarnaast zijn er diverse financieringsmogelijkheden. Via de energiebespaarlening van de overheid of via andere geldverstrekkers is het mogelijk om te lenen en maandelijks een bedrag te betalen in plaats van de hele investering ineens (Let op: geld lenen, kost geld. Lees je eerst goed in). Doe allereerst de warmtepomp-check om te zien of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp. Voor een offerte op maat kun je bij ons terecht.

Spaar de planeet en bespaar op je energierekening.

Wat levert het op?

Een huishouden in een eengezinswoning die goed geïsoleerd is geeft gemiddeld zo’n €680 per jaar uit aan gas. Met dit gas wordt het huis verwarmd, warm tapwater gemaakt (en vaak ook gekookt). Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas om het huis te verwarmen en warm tapwater te produceren. Daardoor wordt er zo’n €180 tot €320 per jaar bespaard aan gaskosten. Let wel: door de inzet van een warmtepomp stijgen de kosten voor elektriciteit op uw energierekening! Bedenk ook dat we in de toekomst allemaal elektrisch gaan rijden, dat ook de nodige elektriciteit vereist voor het opladen van je auto.

In deze berekening is uitgegaan van een elektriciteitsprijs van 20 cent per kWh en een gasprijs van 64 cent per m3. De gasprijs zal de komende jaren alleen nog maar stijgen vanwege het kabinetsbeleid en het klimaatakkoord.

Bron: Milieu Centraal.

Meer redenen om op een warmtepomp over te gaan.

Beste vriend van zonne-energie

Verlaag uw energiekosten door gebruik te maken van hernieuwbare energie zoals de zon. Onze zonnecollectoren zijn eenvoudig te plaatsen en produceren tot 70% van de energie die uw warmtepompen voor warm tapwater nodig hebben.

Gemakkelijk aan te sluiten

Daikin warmtepompen zij ideaal voor renovaties en de vervanging van oude cv-ketels. Het compacte design vereist een minimale installatieruimte en werkt perfect met uw bestaande leidingen en afgiftesystemen. Zo krijgt u het energierendement van een warmtepomp, zonder uw hele systeem te moeten vervangen.

Gratis warmte uit de buitenlucht

Door hernieuwbare energie (gratis) uit de lucht te halen, zorgt de Daikin Altherma lucht/water warmtepomp met lage temperatuur op een duurzame manier voor het verwarmen, koelen en de warm tapwatervoorziening in uw woning.

Offerte aanvragen? Of meer informatie aanvragen?

Wilt u een offerte aanvragen? Of wilt u meer weten over onze oplossingen of dienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of maak een afspraak met één van onze adviseurs.

[contact-form-7 id="1508"]

Offerte aanvragen? Of meer informatie aanvragen?

Wilt u een offerte aanvragen? Of wilt u meer weten over onze oplossingen of dienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of maak een afspraak met één van onze adviseurs.