Energie- en investeringsaftrek

De EIA is een regeling van het ministerie van Economische Zaken. Het doel van de EIA is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Met de bezuinigingsdrift van het kabinet is het goed mogelijk dat de EIA-regeling in 2015 niet meer van kracht is. EIA is beschikbaar ‘zolang de voorraad strekt’. Het budget voor 2014 is 111 miljoen euro. Wacht niet met investeren in energiezuinige airco tot u de spreekwoordelijke hond in de EIA-pot vindt of tot het te laat is omdat de EIA is afgeschaft.

U kunt 41,5 % van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Gemiddeld levert de EIA u zo`n 10 tot 10% belastingvoordeel op. (volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) Er wordt EIA verleent op investeringen vanaf € 2.500,00.

Naast dit belastingvoordeel leveren energiezuinige investeringen u ook een lagere energierekening op.

Wees op tijd met het aanvragen van EIA: maximaal binnen drie maanden na het geven van de opdracht (schriftelijk dan wel mondeling).